fbpx
Dezerty,  Jedlé dárky,  Oslavy,  Párty,  Recepty

Zdravý dort? Ano! Mrkvový s tvarohem

Moje maminka měla narozeniny. A protože jsou v lednu, po vánočním mlsání, vymyslela jsem jeden odlehčený.

DSC_2667

Potřebujeme

korpus

  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 180 ml slunečnicového oleje
  • 300 g najemno nastrouhané mrkve
  • 1 pomeranč
  • 100 g pekanových nebo vlašských ořechů
  • 50 g kokosu nebo pufovaného amarantu

krém

  • 3 tvarohy (750 g)
  • agávový sirup k oslazení (podle chuti)
  • vanilka k ochucení

ozdobení

  • 100 g lískových ořechů
  • čerstvé ovoce

Postup

Celý postup jsem pro vás vyfotila a k části dokonce poprvé natočila video. Nejsem žádná vyučená cukrářka, ani nepeču dorty jako na běžícím pásu, takže tahle moje „vychytávka“ bude určitě v cukrařině běžná, rozhodně žádný velký objev. Ale já z toho mám radost a tak se ráda podělím.

DSC_2614

Mouku, prášek do pečiva, koření a špetku soli smícháme dohromady.

DSC_2615

Olej, cukr a vejce vyšleháme do krémova.

DSC_2619

Mrkev oloupeme, odkrojíme odkraje a nastrouháme najemno. Ořechy (vlašské nebo pekanové) nasekáme nahrubo.

Mrkev, ořechy, šťávu a kůru z pomeranče a také kokos přidáme spolu se sypkou směsí do tekuté směsi vajíček a oleje. Až v průběhu pečení jsem zjsitila, že nemám doma ani špetku kokosu a tak jsem ho nahradila surovinou velice zajímavou a dobrou – pufovaným amarantem. Seženete ho ve zdravé výživě a pokud ne, tak vůbec nevadí, přidejte kokos.

DSC_2621

Důkladně promíchané těsto nalijeme do formy o průměru asi 24 – 26 cm. Formu nezapomeňte vymazat olejem a vysypat moukou.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 30 – 40 minut. Jestil je korpus upečený, zjistíme zapíchnutím špejle, která musí vyjít ven čistá, ne ulepená od těsta.

Po upečení necháme korpus pořádně vychladnout. Mezitim si připravíme krém a ořechy na ozdobení dortu.

DSC_2643

Lískové ořechy dáme na plech do trouby, kterou máme zahřátou na 150 – 160 °C. Ideální je, když ji prostě jen necháme malinko vychladnout po pečení korpusu. Ořechy pražíme asi 20 minut. Potom je hned vytáhneme a vysypeme do utěrky, ve které je mneme až se nám krásně oloupou od slupky.

Takto oloupané ořechy nasekáme na středně jemno. Já jsem použila nádobu se sekacími noži. Ořechy tak byly nasekané ideálně. Částečně nahrubo a částečně najemno.

Tvaroh vyšleháme s agávovým sirupem, kterého dáme množství podle chuti a s trochou vanilky.

DSC_2625

Ostrým nožem nebo strunou rozřízneme korpus podélně na tři části.

DSC_2631

Krémem promažeme jednotlivé vrstvy a pomažeme také celý dort shora i z boků. Jak? Nejsnadněji podle našeho videa.

Na ozdobený dort z boku i lehce po vrchu přilepíme nasekané ořechy. K lepení na bok použijeme opět cukrářskou špachtličku, kterou jsme nanášeli krém. Jde to s ní výborně.

DSC_2646

A jak celý dort vrcholně ozdobíme? No přece čerstvým ovocem – jahodami, borůvkami, malinami…

DSC_2668

Dobrou chuť přeje Elly.

TIP: další možný způsob ozdobení 🙂

110420 014

110420 016

110420 020